At leje en varmepumpe kan være en attraktiv løsning for mange, men det er vigtigt at veje fordele og ulemper op mod hinanden, før du træffer en beslutning. Her er en objektiv gennemgang.
Fordele ved at leje
- Minimal startomkostning: Den største fordel er, at du undgår den store engangsinvestering på 100.000-150.000 kr. Det gør overgangen til grøn energi mere overkommelig her og nu.
- Budgetvenlighed: Du betaler en fast, forudsigelig månedlig ydelse. Der kommer ingen uforudsete regninger til service eller reparationer, da dette er inkluderet.
- Bekymringsfri drift: Udlejningsfirmaet har ansvaret for, at anlægget kører optimalt. De står for service, og hvis noget går i stykker, er det deres problem at løse det.
- Altid moderne udstyr: Nogle aftaler inkluderer muligheden for at få opgraderet anlægget til en nyere, mere effektiv model efter en årrække.
Ulemper ved at leje
- Højere samlede omkostninger: Set over varmepumpens levetid (typisk 15-20 år) vil det næsten altid være dyrere at leje end at eje. Se vores regneeksempel på leje vs. eje.
- Mindre fleksibilitet: Du er bundet af en kontrakt, som kan være svær og dyr at komme ud af, hvis du f.eks. vil sælge huset eller fortryder aftalen.
- Ingen værdiforøgelse af boligen: Da du ikke ejer varmepumpen, tilføjer den ikke værdi til din bolig på samme måde som en ejet varmepumpe. Du kan heller ikke få del i de statslige tilskud til køb.
- Standardiserede løsninger: Du har ofte mindre indflydelse på valget af mærke og model, da udlejningsfirmaet typisk har faste pakkeløsninger.
Konklusion
Leje er en god løsning for dig, der prioriterer tryghed og forudsigelighed og ikke ønsker at binde en stor kapital i en varmeløsning. Hvis du derimod tænker langsigtet og har økonomien til det, vil ejerskab typisk være den billigste løsning i det lange løb.