En hybridvarmepumpe er en kombination af en luft-til-vand varmepumpe og en traditionel energikilde, oftest et eksisterende gasfyr. Systemet er intelligent og kan automatisk skifte mellem de to varmekilder for at sikre den mest økonomiske drift.
Hvordan virker en hybridløsning?
Systemets styring holder konstant øje med udetemperaturen og de aktuelle energipriser på gas og el. Baseret på disse data vælger den den billigste måde at producere varme på:
- Milde perioder: I forårs-, sommer- og efterårsmånederne vil varmepumpen klare 90-95% af opvarmningen, da den her er yderst effektiv.
- Ekstrem kulde: På de koldeste vinterdage, hvor varmepumpens effektivitet falder, og varmebehovet er størst, kan systemet vælge at starte gasfyret. Gasfyret kan levere en meget høj fremløbstemperatur hurtigt og kan på den måde assistere varmepumpen.
Hvornår kan en hybridløsning være relevant?
En hybridløsning er ikke for alle, men den kan være ideel i visse situationer:
- Dårligt isolerede huse: Hvis dit hus er ældre og ikke er topisoleret, kan det kræve en meget høj fremløbstemperatur på de koldeste dage, som en varmepumpe alene kan have svært ved at levere effektivt. Her kan gasfyret træde til som en "booster".
- Gamle radiatorer: Hvis du har små, gamle radiatorer, der kræver meget varmt vand, kan gasfyret hjælpe med at opnå den nødvendige temperatur.
- Usikkerhed om gaspriser: Hvis du er usikker på den fremtidige udvikling i gas- og elpriser, giver en hybridløsning dig fleksibiliteten til altid at vælge den billigste kilde.
- Lavere startinvestering: Du kan ofte nøjes med en lidt mindre (og billigere) varmepumpe, da gasfyret dækker spidsbelastningen.
Overvejelser
Selvom det lyder smart, er der også ulemper. Du skal stadig betale for vedligehold og abonnement på to systemer (både gasfyr og varmepumpe). For de fleste velisolerede standardhuse vil en almindelig luft-til-vand varmepumpe, der er korrekt dimensioneret (brug vores beregner), være en mere simpel og ofte billigere løsning i det lange løb.